GAUROMETIS SIAURALAPIS (Chamerion angustifolium (L.) Holub.)

Daugiametis 50 -150 cm aukščio žolinis augalas. Šakniastiebis su požeminiais ūgliais. Stiebas status, šakotas, lapuotas, žalsvai rausvas. Lapai pažanginiai, acentiški, gysloti, žali. Žiedai stamboki, raudoni, susitelkę žiedynais stiebo ir šakų viršūnėse. Žydi vasarą. Vaisius – plaukuota dėžutė, pribręsta rudenį. Dauginasi sėklomis, požeminiais ūgliais, dalijant kerus. Gerai auga vidutinio drėgnumo humusingame priemolio dirvožemyje. Natūraliose augimvietėse sudaro nemažus sąžalynus.

Rūšis papilitusi Europoje, Azijoje, Šiaurės Amerikoje, Lietuvoje aptinkama visoje teritorijoje.

Naudojamos dalys – lapai ir žiedai. Skinami žydėjimo metu ir netrukus džiovinami gerai vėdinamoje nuo saulės apsaugotoje vietoje.Džiovinta žaliava naudojama antpilams, tinktūroms ir milteliams gaminti.

Gaurometis antžeminėje dalyje sukaupia flavonoidų, karotinoidų, taninų, organinių rūgščių, vitamin mineralinių medžiagų.

Gauromečio preparatai slopina uždegimus šlapimo takuose, skatina šlapimo skyrimąsi, tabdoprostatos diėjimą. Taip pat malšina žarnyno jautrumą, reguliuoja žarnyno darbą, saugo gerklę ir burnos ertmę nuo opelių susidarymo.  Turi priešvėžinį poveikį, slopina suvėžėjusių darinių augimą.

Antpilas gaminamas iš valgomojo šaukšto džiovintos žaliavos puodelyje užpilant 300 ml 90° C karšto vandens. Palaikoma 10 min.ir geriama 30 min. Prieš valgįsu šaukšteliu citrinos sulčių 1 kartą per dieną.

Tinktūra ruošiama iš vienos dalies džiovintos gauromečio žaliavos, užpylus 5 dalis 40 proc. alkoholio. Palaikoma 10 parų. Geriama įlašinus po 25 lašus į valgomąjį šaukštą vandens valgio metu 3 kartus per dieną. Tinka uždegimų profilaktikai šlapimo takuose.

Milteliai gaunami sumalus sudžiovinto gauromečio žaliavą. 2 g miltelių geriami su vandeniu valgio metu 1  kartą per dienągeram žarnyno darbu užtikrinti.

Receptai

Gauromečių salotos

Reikės: 150 g jaunų sauralapių gauromečio lapų ir ūglių, 10 g svogūnų laškų, krapų ir petražolių lapų, 1 valgomojo šaukšto aliejaus (grietinės), druskos.

Jaunus gauomečio lapus ir ūglius nuplauti, smulkiai supjaustyti, umaišyti su smulkintais svogūnų laiškais, krapų ir petražolių lapais, įdėti aliejaus ar grietinės, pasūdyti.

Virti gauromečių šakniastiebiai

Reikės: 100 g siauralapių gauromečių šakniastiebių, 1 morkos, 1 burokėlio, 1 valgomojo šaukšto žaliųjų žirnelių, 1 skiltelės česnako, 2 valgomųjų šaukštų majonezo.

Gauromečių šakniastiebius nuplauti, išvirti pasūdytame vandenyje, supjaustyti šiaudeliais. Supjaustyti morkas, svogūnus. Į dubenį sudėti pjaustytas daržovesir gauromečių šakniastiebius, įdėti žaliųjų žirnelių, smulkinto česnako ir majonezo. Viską išmaišyti.

Gauromečių šakniastiebių blynai

Reikės: 3 valgomųjų šaukštų gauromečių šakniastiebių miltų, 2  valgomųjų šaukštų kvietinių miltų, 2  valgomųjų šaukštų aliejaus, 1 žalio kiaušinio, ½ stiklinės kefyro,sodos, druskos.

Išdžiovintus gauromečių šakniastiebius sumalti į miltus. Gauromečių miltus sumaišyti su kvietiniais miltais, įdėti sodos, druskos, įpilti aliejaus, kefyro, išplaktą kiaušinį, viską išmaišyti ir kepti blynus.

 

Naudota literatūra: Dr.prof. Algimantas Mečislovas Olšauskas 2018.  Sveikatos gidas. Klaipėda

Kęstutis Obelevičius, Silvija Petkevičiūtė, Erika Šeinauskienė 2011. PRIESKONINIŲ AUGALŲ IR JŲ VARTOJIMO ŽINYNAS. Kaunas