Imbieras (Zingiber officinale)

Imbieras, botaniškai žinomas kaip zingiber officinale, yra populiarus prieskonis, žolė, taip pat
aromatizuojantis agentas su gerai žinomu medicininiu poveikiu, kuris siejasi su jo stipriomis
antioksidacinėmis savybėmis. Ištirta, jog imbieras turi vaistines savybes nuo reumato, diabeto ir
virškinimo sutrikimų bei peršalimo. Taip pat žinoma apie imbiero vartojimą tradicinėje medicinoje
gydyti virškinimo trakto sutrikimus, tokius kaip skrandžio skausmai, pilvo spazmai, pykinimas ir
vėmimas, taip pat artritas ir jūros liga (1). Be imbiero vartojimo kaip prieskonio, pvz. Nigerijoje
imbieras kartais užpilamas verdančiu vandeniu, kad pagaminti imbierinę arbatą, o jo aliejus dar
naudojamas ir medicininiams tikslams. Imbieras yra naudojamas kaip paruošiamoji medžiaga
įvairiems maisto produktams, o dėl jo aromato ir skonio, jis naudojamas kaip kvapioji medžiaga
duonoje, arbatoje, gazuotuose gėrimuose, sausainiuose, marinuotuose agurkuose ir kai kuriuose
kituose konditerijos gaminių. Taip pat žinoma, jog imbieras turi tokius farmakologinius poveikius
kaip širdies ir kraujagyslių sistemos apsauga, antioksidacija, priešuždegiminis poveikis, gliukozės
kiekio mažinimas.
Imbieras turi apie 7 proc. aliejaus ir antibakterinį potenciją prieš Staphylococcus aureus,
Klebsiella eshericha, Pseudominas aeruginosa ir Escherichia coli dėl sočiųjų riebalų rūgščių, tokių
kaip myristinės, lauro ir palmitino rūgštys. Lakiųjų eterinių aliejų kiekis, kuris yra maždaug 1-3
proc., atsakingas už imbiero išskirtinį aštrų aromatą, kai tuo tarpu aliejingos dervos, kurių yra apie
4-7,5 proc., yra atsakingos už pikantišką skonį. Imbiero cheminės analizės parodė, kad jame
egzistuoja įvairių biologiškai aktyvių junginių, tokių kaip kurkuminas, gingerolis, šogaolis,
zingiberenas, bisabolinas ir kitos lipidų formos, kurios suteikia jam aštrių ir stimuliuojančių
vaistinių savybių, kurios atsakingos už daugybę medicininių panaudojimo būdų, tokių kaip
analgetikas, priešopinis preparatas, karščiavimą mažinanti medžiaga, priešvėžiniai vaistai. (2).
Pashaei-Asl et al. (3) ištyrė, jog imbieras yra natūralus darinys, turintis priešvėžines savybes.

LITERATŪROS SĄRAŠAS

  1. Shareef HK, Muhammed HJ, Hussein HM, Hameed IH. Antibacterial Effect of Ginger
    (Zingiber officinale) Roscoe and Bioactive Chemical Analysis using Gas Chromatography Mass
    Spectrum. OJCHEG [Internet] 2016, Vol. 32, No. (2): p. 817-837. Available from:
    https://www.researchgate.net/profile/Imad_Hameed/publication/303531356_Antibacterial_Effect_o
    f_Ginger_Zingiber_officinale_Roscoe_and_Bioactive_Chemical_Analysis_using_Gas_Chromatogr
    aphy_Mass_Spectrum/links/574a87ca08ae2e0dd3018b3c.pdf.
  2. Adaramola B, Onigbinde A. Influence of extraction technique on the mineral content and
    antioxidant capacity of edible oil extracted from ginger rhizome. Chemistry International [Internet]
    2017, 3(1) p. 1-7. Available from: http://bosaljournals.com/chemint/images/pdffiles/49.pdf.
    22. Muttalib LY, Naqishbandi AM. Antibacterial and Phytochemical Study of Iraqi Salvia
    officinalis Leave Extracts. Iraqi J Pharm Sci [Internet], 2012, Vol.21(1). Available from:
    http://bijps.com/index.php/bijps/article/view/447/379.
  3. Pashaei-Asl R, Pashaei-Asl F, Gharabaghi P, Khodadadi K, Ebrahimi M, Ebrahimie E et
    al. The Inhibitory Effect of Ginger Extract on Ovarian Cancer Cell Line; Application of Systems
    Biology. Adv Pharm Bull [Internet]. 2017 Jun; 7(2): p. 241–249. Available from:
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5527238/.